De Marxistische revolutionair Che Guevara is één van de grootste activisten uit de geschiedenis. De Argentijn is in Cuba erg geliefd door zijn bijdrage aan de revolutionaire beweging. Hij hielp Fidel Castro aan de macht en werd het symbool van de Cubaanse revolutie. Om Che Guevara te eren is er een gedenkplaats opgericht met onder andere een museum over Guevara. Later is aan dit complex het Che Guevara Mausoleum toegevoegd.

Gedenkplaats ter nagedachtenis aan Che Guevara

In 1967 kwam Che Guevara samen met 29 van zijn medestrijders om het leven in Bolivia. Vijftien jaar later, in 1982, begonnen de werkzaamheden voor de gedenkplaats ter nagedachtenis aan Che Guevara. In het complex bevindt zich onder andere een museum gewijd aan het leven van Guevara. Je vindt hier kleding, boeken en andere persoonlijke bezittingen van hem. In 1988 werd de gedenkplaats officieel ingehuldigd, het mausoleum ontbrak toen nog.

Che Guevara monument
Che Guevara monument

Che Guevara Mausoleum

Jaren nadat Guevara om het leven was gekomen is zijn stoffelijk overschot gevonden in Bolivia. Dit is opgegraven en opgestuurd naar Cuba. Op 17 oktober 1997 werd dit naar de gedenkplaats in Santa Clara gebracht en geborgen in het mausoleum. Bij deze ceremonie met militaire eer waren enkele honderdduizenden mensen aanwezig.

Het mausoleum is niet alleen de laatste rustplaats van Che Guevara, maar ook de laatste rustplaats van 29 van zijn medestrijders. In het mausoleum brandt een eeuwige kaars ter nagedachtenis aan Guevara en zijn mannen, Fidel Castro stak deze aan.

Waarom het mausoleum in Santa Clara is

Santa Clara is als locatie gekozen omdat Guevara hier samen met zijn troepen de slag van Santa Clara won. Dit zorgde ervoor dat dictator Fulgencio Batista het land uit vluchtte en Fidel Castro aan de macht kwam.

Gedenkplaats van Che Guevara

Reismeester aan het woord

Reismeester bezocht in 2017 de gedenkplaats van Che Guevara tijdens een tour vanuit Varadero. Bij het complex volgden we de route door het museum en mausoleum. Door het museum begrepen we beter welke rol Che Guevara had tijdens de Cubaanse revolutie, maar het meest waren we onder de indruk van het mausoleum. Buiten het gebouw was er ook genoeg te zien, een sculptuur, een ruim 6 meter hoog standbeeld en we zagen op verschillende plekken tekstdelen van de afscheidsbrief van Che Guevara aan Fidel Castro.

Wat je van tevoren moet weten

  • Je mag geen foto’s maken in het mausoleum en museum. Bij binnenkomst wordt gecontroleerd of je geen fotoapparatuur bij je hebt.
  • Vanaf de populaire badplaats Varadero duurt het zo’n drie uur voordat je bij het Che Guevara Mausoleum bent. Als je vanuit deze badplaats een tour boekt kun je het beste ook gelijk langs Cienfuegos en Trinidad gaan.

Bekijk openingstijden
  • Dinsdag08:30 - 17:00
  • Woensdag08:30 - 17:00
  • Donderdag08:30 - 17:00
  • Vrijdag08:30 - 17:00
  • Zaterdag08:30 - 17:00
  • Zondag08:30 - 17:00