Boven op een heuvel in de Santa Monica Mountains ligt het Getty Center. Hier kun je de kunstcollectie van Getty bewonderen. Ook kun je er genieten van moderne architectuur, prachtige tuinen en het panoramische uitzicht over de metropoolregio Los Angeles. Het centrum van bijna 10.000m² is ontworpen door architect Richard Meier en heeft 1,3 miljard dollar gekost.

Gratis toegang

Hoewel het Getty Center 1,3 miljard dollar heeft gekost, is de toegang gratis. Ook het museum en diverse rondleidingen zijn gratis. Voor het parkeren van je auto of motor wordt wel geld gevraagd.

Binnentuin Getty Center
Binnentuin Getty Center

Ontwerp

Architect Richard Meier ontwierp het Getty Center in opdracht van Getty Trust, je merkt dat over ieder detail goed is nagedacht. Zo zijn de 7 gebouwen van Getty Trust aan elkaar verbonden, terwijl ze allemaal hun eigen identiteit kunnen behouden. Natuursteen wordt afgewisseld met staal en glas, ook de planten en bomen hebben een speciale rol in het ontwerp. Het complex is een mooi geheel en je vindt er onder andere een deel van de collectie van het J. Paul Getty Museum en de wetenschappelijke instellingen Getty Research Institute en het Getty Conservation Institute.

De parkeerplaats ligt aan de voet van de berg en het Getty Center bevindt zich boven op de berg. Bij aankomst word je met een tram naar boven gebracht (gratis). Dit zat ook in het ontwerp van Richard Meier. Het complex is in 1997 opgeleverd en wordt jaarlijks bezocht door meer dan 1,8 miljoen mensen.

De cactussen in de vorm van de skyline van Los Angeles
De cactussen in de vorm van de skyline van Los Angeles

Reismeester aan het woord

Reismeester bezocht het Getty Center eind 2018 en volgde een rondleiding over architectuur. Het was een zonnige dag en na even wachten in de rij werden we gratis met een speciale kabeltram naar boven gebracht. We kwamen aan op een centraal aankomstplein en zagen daar gelijk een bord met de begintijden van de rondleidingen. Veel rondleidingen begonnen al snel, dus wij kozen er snel een uit. De gids vertelde ons uitgebreid over het centrum en de architectuur ervan. Ze vertelde ons onder andere dat architect Richard Meier ook het gemeentehuis van Den Haag heeft ontworpen. Daarnaast gaf ze uitleg over de geometrische vormen van het ontwerp, het materiaal dat is gebruikt en minder voor de hand liggende zaken zoals hoe het centrum is beveiligd als er brand zou uitbreken. Wat ons betreft is het Getty Center echt een pareltje.

Meer over de kunstcollectie

  • Het J. Paul Getty Trust heeft 44.000 kunstobjecten waaruit kan worden geput
  • Lees welke kunstwerken er nu worden tentoongesteld op de website van Getty.
Bekijk openingstijden
  • Dinsdag10:00 - 17:00
  • Woensdag10:00 - 17:00
  • Donderdag10:00 - 17:00
  • Vrijdag10:00 - 17:00
  • Zaterdag10:00 - 17:00
  • Zondag10:00 - 17:00