De populairste attractie van Dubrovnik zijn de oude stadsmuren. De muren omringen het grootste gedeelte van de stad en je kunt er 1940 meter ononderbroken overheen lopen. Misschien heb je ze wel gezien in de film Game of Thrones.

Beschermden eeuwenlang de binnenstad

De stadsmuren zijn voor het grootste deel gebouwd in de 14e en 15e eeuw en beschermden eeuwenlang de welvarende binnenstad. Nu hebben de muren een andere functie. Ze geven toeristen een uniek kijkje in het verleden van de stad. Daarnaast bieden ze een prachtig uitzicht op de stad, havenplaats en de Adriatische Zee.

Uitzicht over stad en zee vanaf stadsmuren van Dubrovnik
Uitzicht over stad en zee vanaf stadsmuren van Dubrovnik

Reismeester aan het woord

Als je naar Dubrovnik gaat dan raden we je deze hotspot aan. Het is wat ons betreft het leukste om te doen in Dubrovnik, maar wel toeristisch. Mocht je meerdere dagen de tijd hebben, dan raden we je aan om de stadsmuur op een droge dag te bewandelen, omdat de stenen erg glad worden door de regen. Verder is het natuurlijk altijd goed om een flesje water mee te nemen.

Reismeester wandelde voor het laatst over de oude stadsmuur van Dubrovnik in het voorjaar van 2019. We hadden toen een dag de tijd in Dubrovnik en besloten rond 11.00 uur een kaartje te kopen om de stadsmuur (nogmaals) te bewandelen. Ondanks dat het een regenachtige dag was, was het vrij druk bij de ingang.

Een paar jaar eerder, in de zomer van 2015 was het een stuk rustiger. Reismeester liep toen voor het eerst samen met een vriendin over de middeleeuwse stadsmuren. We kochten toen rond 17.00 uur een kaartje. Bij het begin van onze wandeling was het erg warm, maar het was heel mooi om de zon langzaam onder te zien gaan.

Dubrovnik achter stadsmuren
Dubrovnik achter stadsmuren

Nog een paar tips

  • Op een warme dag kun je de stadsmuren het beste ‘s ochtend vroeg of in de namiddag bewandelen.
  • Heb je na de wandeling trek gekregen? Kijk dan goed waar je gaat eten en voorkom dat je een veel te hoge prijs betaalt. Wij hebben een keer voor 4 stukjes tomaat en 4 stukjes mozzarella 12 euro betaald.