Eén van de meest gruwelijke burgeroorlogen is zonder twijfel die in Cambodja, onder het Rode Khmer regime. In de Tuol Sleng Security Prison 21 werden tussen 1975 en 1979 zeker 15.000 mensen door dit regime verhoord en gemarteld. De gevangenis, nu een genocide museum, is opengesteld voor locals en toeristen zodat kennis kan worden opgedaan van de gruweldaden die zich hier hebben afgespeeld. Een bezoekje aan Tuol Sleng is niet leuk, maar neemt je wel mee in de geschiedenis van Cambodja.

Van middelbare school naar gevangenis

Voordat de Rode Khmer het gebouw ombouwde tot gevangenis, zat er een middelbare school in gevestigd. Doordat er weinig tijd voor de verbouwing was, zie je veel elementen van de middelbare school terug. Zo vind je in de voormalige speeltuin een galg en graven, zitten er tralies voor de schoolramen en zie je haastig gemetselde cellen.

Cellen in Tuol Sleng
Cellen in Tuol Sleng

Terreurbewind

In de gevangenis heerste een waar terreurbewind, praten was niet toegestaan en gevangenen zaten altijd vastgeketend. Door slechte hygiënische omstandigheden hadden ziektes vrij spel. De gevangenen die de barre omstandigheden overleefden werden gebracht naar Choeun Ek, een plek iets buiten de stad die nu bekend staat als de Killing Fields.

Meeste slachtoffers zijn bekend

Vergelijkbaar met wat de Nazi’s deden in de tweede wereldoorlog werden de gevangenen bij binnenkomst en vertrek gefotografeerd. Daarnaast moesten de gevangenen bij hun aankomst alle details geven, van de eerste herinneringen na de geboorte tot aan het gevangenschap. Door deze administratie is van de meeste slachtoffers de identiteit bekend.

Foto's van de slachtoffers Tuol Sleng
Foto’s van de slachtoffers

Bevrijding

In 1979 was de bevrijding van de hoofdstad Phnom Penh door het oprukkende United Front National Salvation aanstaande. Daarop gaf het het hoofd van de gevangenis, Kaing Guek Eev (Duch), het bevel tot executie van alle gevangenen en vernietiging van alle documenten. Tijd om dit te voltooien was er niet, 12 mensen zijn levend bevrijd uit Tuol Sleng. Ook bleef een gedeelte van de administratie bewaard.

Reismeester aan het woord

Een bezoek aan Tuol Sleng is aangrijpend, veel details zijn te gruwelijk en daardoor niet meegenomen in bovenstaande tekst. Bedenk van tevoren goed of je deze plek wil bezoeken. Als je de voormalige gevangenis wil bezoeken dat raden we je aan om te kiezen voor de Nederlandse audiotour, die wat ons betreft uitstekend is.

Tips

  • Cambodjanen mogen het museum gratis bezoeken. Hierdoor zijn er veel onofficiële gidsen bij de ingang die je willen rondleiden, veel van deze gidsen spreken gebrekkig Engels.
  • Combineer Tuol Sleng met de Killing Fields, zodat je een volledig beeld hebt van de weg die de gevangenen aflegden.

Reismeester bezocht Tuol Sleng en de Killing Fields in 2013.

Bekijk openingstijden
  • Maandag08:00 - 17:00
  • Dinsdag08:00 - 17:00
  • Woensdag08:00 - 17:00
  • Donderdag08:00 - 17:00
  • Vrijdag08:00 - 17:00
  • Zaterdag08:00 - 17:00
  • Zondag08:00 - 17:00