Houd je van Italiaanse wijn en ga je naar Italië? Bezoek dan wijnmakerij Antinori nel Chianti Classico in Toscane. Je kunt hier de wijnkelders bezoeken, wijn van hoge kwaliteit proeven en genieten van bijzondere architectuur. De familie Antinori heeft veel prijzen en onderscheidingen ontvangen voor hun wijnen.

In regio Chianti Classico

Antinori nel Chianti Classico is gevestigd in de Chianti Classico-regio. Deze regio bevindt zich tussen Florence en Siena en wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze wijnregio’s van Italië. De Antinori-familie is actief betrokken bij het behoud van de kwaliteit en het karakter van de regio, en werkt nauw samen met andere wijnmakers om de tradities en technieken van Chianti Classico te behouden.

Het gehele complex van Antinori is geïntegreerd in het wijnveld
Het gehele complex van Antinori is geïntegreerd in het wijnveld

Antinori produceert al generaties lang wijn

De familie Antinori produceert al meer dan 600 jaar wijn. Het wijnsucces begon ooit bij Giovanni di Piero Antinori. In 1385 sloot hij zich aan bij de Arte Fiorentina dei Vinattieri, het Florentijnse wijnmakersgilde, en dat was een succes. Over de eeuwen wist Antinori uit te breiden en zich staande te houden tijdens de vele crisissen.

In de jaren ’70 – tijdens de wijnrevolutie – werd Antinori pas echt bekend. In dit decennium kreeg een van hun wijnen voor het eerst internationale faam: de Tignanello vintage 1971. Deze wijn bracht Antinori in 1974 voor het eerst op de markt en deze kreeg zelfs de bijnaam Super Tuscan.

In de hierop volgende decennia liet de Antinori-familie zich gelden in de wijnindustrie met agressieve expansie binnen én buiten Toscane. Ze bezitten wijnhuizen in het Italiaanse Piemonte en Apulië, maar ook buiten Italië. Denk aan wijngaarden in Californië, Bátaapápi in Hongarije, Haras de Pirque in Chili, en ga zo maar door.

Tijdens je bezoek aan Antinori in San Casciano Val di Pesa kun je meer te weten komen over de familiegeschiedenis van Antinori die ondertussen al 26 generaties lang wijn produceert.

Tijdens de tour krijg je het complete productieproces van Antinori te zien
Tijdens de tour krijg je het complete productieproces van Antinori te zien

Fijne hotels met zwembad in de buurt

We hebben bij beide hotels een superfijn verblijf gehad.

Reismeester aan het woord

Reismeester heeft Antinori nel Chianti Classico meerdere keren bezocht, net na de voltooiing in 2013 tot een bezoek in 2018. Over de jaren heeft de locatie zich meer en meer ontwikkeld als een toeristische plek, waardoor wat charme is verloren. Zo krijg je bijvoorbeeld bij de wijntour eerst een promotievideo te zien. Ook lijkt de focus iets meer te liggen op bezoekers van buiten Europa. Uiteraard neemt dit niet weg dan de wijnen en architectuur fantastisch zijn.

Bekijk openingstijden
  • Maandag10:00 - 17:00
  • Dinsdag10:00 - 17:00
  • Woensdag10:00 - 17:00
  • Donderdag10:00 - 17:00
  • Vrijdag10:00 - 17:00
  • Zaterdag10:00 - 17:00
  • Zondag10:00 - 17:00