In een klein dorpje midden in de Chianti-streek in Toscane vind je Osteria di Passignano. Het Italiaanse restaurant heeft een verfijnde keuken en goede wijnkaart en is bekroond met een Michelinster. Osteria di Passignano werd in 2000 opgericht onder leiding van Marcello Crini, groot kenner en liefhebber van de Toscaanse eet- en wijncultuur. Hij stak Toscaanse delicatessen in een modern jasje.

Restaurant tussen de wijngaarden van Antinori

Het restaurant bevindt zich in de 19e-eeuwse wijnkelders van Antinori en is gevestigd naast een klooster dat dateert uit 395, en waar tot op de dag van vandaag monniken leven. Rond het klooster zijn wijngaarden, de familie Antinori is hier eigenaar van en produceert hiermee de Chianti Classico Reserva-wijn ‘Badia a Passignano’. In de kelders onder het klooster wordt deze wijn gerijpt.

Het dorpje Badia a Passignano
Het dorpje Badia a Passignano

Reismeester aan het woord

Reismeester bezocht Osteria di Passignano in de zomer van 2018 en koos voor het Tasting menu met bijpassende wijn van Antinori. Als je van wat luxer dineren houdt dan is dit wat ons betreft een aanrader. Vanaf het moment dat je binnenkomt is de service subliem. Zo wordt de deur bijvoorbeeld altijd voor je open gedaan en start en eindig je de avond met een klein hapje van het huis. Daarnaast zorgt de gastheer voor voldoende bijpassende wijn bij je gerechten en is het dus nooit zo dat je bij je laatste hap geen wijn meer hebt. Niet alleen de service verrasten ons, ook het eten. Wij vonden ieder gerecht toegankelijk maar wel anders dan wat je normaal krijgt. Als toetje kregen wij bijvoorbeeld ‘childhood memories’ opgediend.

Childhood memories met onder andere een soesje en candybar
Childhood memories met onder andere een soesje en candybar

Doen deze hapjes jou ook denken aan je jeugd? Op de website van Osteria de Passignano vind je het meest recente menu. We raden je aan een tafel te reserveren om teleurstellingen te voorkomen.

Ook leuk om te doen

  • Je kunt op aanvraag de wijnkelders bezoeken of een kookworkshop doen bij Osteria di Passignano.
  • Bewonder het Laatste avondmaal, een fresco van Domenico Ghirlandaio. Het fresco hangt in het klooster van Badia a Passignano, als je geluk hebt laat een monnik je binnen.
Bekijk openingstijden
  • Dinsdag19:30 - 21:30
  • Woensdag19:30 - 21:30
  • Donderdag19:30 - 21:30
  • Vrijdag19:30 - 21:30
  • Zaterdag19:30 - 21:30