Als je het ziet dan ken je het waarschijnlijk meteen van de foto’s: Cinque Terre, de 5 dorpjes aan de Ligurische Zee. Veel mensen wandelen hier over de lange paden tussen de dorpjes of nuttigen een drankje in een van de plaatsjes. Wat ons betreft is een bezoek aan dit schilderachtige gebied pas compleet nadat je alle dorpjes hebt gezien vanaf de zee.

5 dorpjes

De volgende dorpjes horen bij Cinque Terre (dat letterlijk 5 dorpjes betekent):

  • Corniglia
  • Manarola
  • Monterosso al Mare
  • Riomaggiore
  • Vernazza
Wandelroute bij Manarola
Wandelroute bij Manarola

Check welke wandelpaden zijn geopend

Veel toeristen kiezen ervoor om Cinque Terre te verkennen via de vele wandelpaden, het bekendste wandelpad van Cinque Terre is de Via dell’ Amore. Dit ligt tussen Riomaggiore en Manarola en is slechts 1 kilometer lang maar al lange tijd gesloten vanwege een landverschuiving. Wil jij net als veel anderen wandelen op een van de 48 paden? Controleer dan voor vertrek welke paden er zijn geopend via de website van het nationaal park. Wie weet loop jij dan binnenkort wel op de Sentiero Azzurro; het langste pad van Cinque Terre (12 kilometer lang) waarmee je langs de 5 dorpjes komt. Toegang tot dit pad krijg je met een Cinque Terre Card.

Geen slippers toegestaan op de wandelpaden

De wandelpaden zijn voor het grootste gedeelte in een prima staat. Helaas moesten er de afgelopen jaren toch te vaak toeristen gered worden met een helikopter omdat ze zich hadden bezeerd. Daarom is het sinds 2019 verboden om met je slippers op de wandelpaden te lopen. Als je dit wel doet riskeer je een boete tussen de 50 en 2.500 euro.

Boottour in Cinque Terre
Boottour in Cinque Terre

Boottour

Wie meer wil ontspannen of juist een actiever bezoek wil aan Cinque Terre kan een boottocht boeken. Er zijn veel mogelijkheden bij veel aanbieders voor een uiteenlopend doel. Je kunt een 3 uur durende tour nemen langs alle dorpjes of een korte tour rond zonsondergang. Het is ook mogelijk om een duik te nemen en te snorkelen in het heldere water.

In La Spezia en in de 5 dorpjes zelf kun je bij meerdere winkeltjes een boottour boeken, maar let op dit zijn meestal tussenpersonen die een hogere prijs vragen dan de operators zelf. Het is daarom zeker de moeite waard om van tevoren uit te zoeken met wie je het water op wilt.

Een vrijwel verlaten Manarola in hoogseizoen
Een vrijwel verlaten Manarola in hoogseizoen

Reismeester aan het woord

Wij bezochten Cinque Terre in juli 2020 vlak nadat reisbeperkingen vanwege de coronapandemie waren opgeheven. Daarom hadden we geen last van het gebruikelijke massatoerisme waar deze plek tegenwoordig bekend om staat. Nadat we hadden geparkeerd op Park Manarola Loc. Posella hebben we een gedeelte van de wandelroutes naar het noorden gelopen. Hierna hebben we een verfrissende duik in zee genomen. Als je dit doet hou dan wel goed je spullen in de gaten, want voordat je het weet zijn ze gestolen (wij waren er net op tijd bij). Ook wilden we de 5 dorpjes graag vanaf zee zien. Daarom hebben we het bezoek afgesloten met een geweldige tour bij Enjoy Cinqueterre Boat Tours.

Wist je dat

  • Cinque Terre is het eerste erkende nationaal park van Italië.
  • Je met de Cinque Terre Card gratis met de trein kunt reizen tussen de plaatsjes.