Jordanië is rijk aan historische plekken, voor Christenen is de belangrijkste misschien wel de doopplaats van Jezus Christus. Deze plek in de buurt van Jericho en de Dode Zee is bekend onder de naam “Bethany Beyond the Jordan” (Al-Maghtas) en ligt aan de oostelijke oever van de Jordaan. De Jordaan is niet meer de rivier die het zo’n 2.000 jaar geleden was, de plek is daarom anders dan je zou verwachten.

Mijnenveld

Aangekomen bij het bezoekcentrum van de doopplaats, moet je eerst wachten op een gids die je met een busje naar de plek rijdt. De omgeving is namelijk niet veilig en wordt gecontroleerd door militairen. In de zesdaagse oorlog van 1967 plaatste het leger van Israël ongeveer 2.600 antitankmijnen en 1.000 antipersoneelsmijnen. Ook ligt er in het gebied mogelijk nog onontplofte munitie. Pas sinds 2011 is de doopplaats opengesteld voor het publiek, na onderhandelingen werd pas in 2016 groen licht gegeven voor het opruimen van de explosieven.

De doopplaats van Jezus Christus
De doopplaats van Jezus Christus

Doopplaats van Jezus niet aan de oever

Het ritje in de bus duurt ongeveer 10 minuten, waarna je aankomt bij het klooster van Johannes de Doper. Vanaf hier leidt een wandelpad naar de precieze doopplaats van Jezus. Door archeologisch onderzoek is er met zekerheid te zeggen dat Jezus hier is gedoopt. Je ziet er restanten van een gebouw dat er heeft gestaan en een mozaïek dat deels is hersteld. In 2000 heeft Paus Johannes Paulus II deze plek bezocht waar hij zei dat hij Jezus op deze plek gedoopt zag worden. Na deze plek gezien te hebben, wandel je met de groep naar de oever van de Jordaan.

De Jordaan

Na een korte wandeling langs een kerk ter ere van Johannes de Doper kom je aan bij het overdekte platform aan de oever. Hier zijn faciliteiten aanwezig om je om te kleden in een doopgewaad, om daarna gedoopt te worden. Het water is erg bruin, aan de overkant is het Israëlische platform te zien.

Dopen in de Jordaan
Dopen in de Jordaan

Hotel in de buurt

  • Kempinski Hotel Ishtar Dead Sea, hier sliepen wij! Dit fantastische 5-sterrenhotel ligt aan de Dode Zee, zo’n 20 kilometer vanaf de doopplaats van Jezus.

Reismeester aan het woord

Het bezoek aan de doopplaats van Jezus heeft veel indruk op ons gemaakt. Wij zijn niet gelovig en toch voelden we dat deze plek bijzonder is. Onze gids had enorm veel kennis over de plek dankzij jarenlange archeologische ervaring. Hij wilde graag alle vragen beantwoorden en daagde ons zelfs uit tot scherpe observaties voor meer nieuwsgierigheid. De groep bestond uit zo’n 15 mensen en een aantal waren speciaal gekomen om zich te laten dopen. Het voelde erg bijzonder om getuige te zijn van dit bijzondere moment. Nadat de andere bezoekers gebruik hadden gemaakt van het doopmoment, vulden wij nog een flesje met water uit de Jordaan en keerden we terug naar het bezoekerscentrum.

Reismeester bezocht de doopplaats van Jezus in december 2021.

Q Kun je hier een doopgewaad kopen?

Ja, voordat je naar de Jordaan loopt is het mogelijk om een speciaal doopgewaad te kopen in een winkeltje. Bij de oever is een gebouwtje om je om te kleden.

Q Is dopen op de precieze plek waar Jezus is gedoopt mogelijk?

Nee, omdat deze plek niet meer aan de oever van de Jordaan ligt kun je hier niet gedoopt worden. Het water van de Jordaan is wel heilig, daarmee staat dopen in de Jordaan eraan gelijk.

Q Kunnen kleine kinderen en baby's gedoopt worden?

Ja, bij de oever van de Jordaan is op het platform een doopsel geplaatst voor een doopplechtigheid.

Bekijk openingstijden
  • Maandag08:00 - 18:00
  • Dinsdag08:00 - 18:00
  • Woensdag08:00 - 18:00
  • Donderdag08:00 - 18:00
  • Vrijdag08:00 - 18:00
  • Zaterdag08:00 - 18:00
  • Zondag08:00 - 18:00