De eeuwenoude stad Petra in Jordanië is één van de bekendste wereldwonderen. Dit wereldwonder is vooral bekend door ‘de schatkamer’, een graftombe dat is gehouwen uit roze zandsteen. Maar Petra is veel meer dan dat, het was ooit een bruisende stad op een oase in de woestijn, een kruispunt van koopmannen.

Een stad waar je niet snel uitgekeken bent

Petra is vooral bekend door haar uit de hellingen gehouwen gevels, woningen en monumenten. De bekendste plekken zijn Al Khazneh of ‘de schatkamer’ en Ad Dier, ‘het klooster’. Petra heeft een groot oppervlak en er is veel te zien, dus het loont om een toegangsticket te nemen voor meerdere dagen. Als je bezoek begint bij het bezoekerscentrum, wandel je via een wandelpad naar de entree van ‘de Siq’. Via de ongeveer 1,2 kilometer lange kloof loop je recht tegen Al Khazneh aan, waarna de rest van Petra bekeken kan worden.

Woningen uitgehouwen in Petra.
Woningen uitgehouwen in Petra

Ontstaan van Petra

Bewijs van volkeren die zich hebben gevestigd in het gebied van Petra dateert uit het 7e millennium voor Christus. Van echte betekenis wordt het gebied in de ijzertijd wanneer de Edomieten hun kolonie verder ontwikkelen. In deze periode wordt het gebied ook genoemd in het Oude Testament in de Bijbel. Rond de 4e eeuw voor Christus vestigen de Nabateeërs, een bedoeïenvolk zich op deze plek en begint de ontwikkeling van de stad Raqmu. Deze stad werd een belangrijk knooppunt voor koopmannen, dat een enorme welvaart bracht. Nadat de Romeinen de stad veroverden in 106, begon het begin van het einde. De positie voor handel werd minder belangrijk en aardbevingen eisten zijn tol. De stad werd vergeten tot in 1812 de Zwitserse ontdekkingsreiziger Johann Ludwig Burckhardt de ‘dode stad’ herontdekte.

De wandelroute naar Ad Dier.
De wandelroute naar Ad Dier

Wandelroutes

Tijdens een bezoek aan Petra zal je veel wandelen en als je ervoor kiest ook klimmen. Bijvoorbeeld de ongeveer 4 kilometer lange route naar Ad Dier. De afstand lijkt niet moeilijk af te leggen, maar ruim 800 ongelijke traptreden maken het toch een zware klim. Er is ook een ‘backdoor’ route waarvoor je niet alle traptreden hoeft te trotseren. Een andere moeilijke klim is de wandelroute naar het offerplatform. Het platform zelf is niet heel bijzonder, het uitzicht over de vallei is dat zeker wel. Ook zijn er meerdere onofficiële wandelroutes, zoals een route naar het mooiste uitkijkpunt op Al-Khazneh. De route begint vlak voor de Siq en slingert door het landschap naar een klif. Deze route is het beste te ondernemen onder begeleiding van een gids.

Uitzicht op Ad Dier in Petra
Uitzicht op Ad Dier

Monumenten

Hoewel vrijwel alle gebouwen van Petra zijn vernietigd, zijn de uit rotswanden gehouwen gebouwen bewaard gebleven. In Petra wordt nog steeds veel archeologisch onderzoek gedaan, onder andere om te begrijpen wat het doel was van deze monumenten. Ad Dier, met de bijnaam het klooster heeft hoogstwaarschijnlijk geen dienst gedaan als gebedshuis. Er wordt nu gedacht dat het gebouw is gemaakt als mausoleum. Dit geldt ook voor de schatkamer dat eigenlijk een graftombe is.

Reismeester aan het woord

Vanuit Nederland kochten we een Jordan Pass inclusief 3 dagen toegang tot Petra. We wisten namelijk niet hoeveel tijd we er wilden doorbrengen en de 2 dagen extra kostten in verhouding maar weinig extra.

Aangekomen bij Petra was onze eerste overnachting bij het bedoeïenenkamp Seven Wonders Luxury Camp. Daar ontmoetten we ook onze gids die ons via een verborgen wandelroute naar een uitkijkpunt bracht waarbij we ‘de schatkamer’ van bovenaf zagen. Het uitzicht was prachtig! Maar als we eraan terugdenken dan was de klim toch wel erg spannend. De tweede dag besloten we om het iets rustiger aan te doen, omdat we wat spierpijn hadden van de eerste dag. Maar niets was minder waar, we maakten deze dag de uitdagende klim naar ‘het klooster’. Dit monument vonden wij even indrukwekkend als ‘de schatkamer’ en was ook goed op de foto te zetten. Na deze 2 intensieve dagen waren we toe aan wat ontspanning en besloten we om door te gaan naar de volgende plaats. Maar wat heeft Petra een indruk op ons gemaakt. Het is veel groter dan we van tevoren dachten en de monumenten zijn echt magisch. Wie weet gaan we er nog een keer terug naartoe om nog meer te ontdekken!

Reismeester bezocht wereldwonder Petra in november 2021.

De schatkamer in Petra gezien vanaf het uitkijkpunt
De schatkamer gezien vanaf het uitkijkpunt

Tips

  • Bezoek ‘Little Petra’ (Siq al-Barid) voordat je Petra bezoekt. Dit is een leuk voorproefje en kun je gratis bekijken met de Jordan Pass.
  • Wees voorbereid! Zorg voor stevige wandelschoenen, de juiste kleding voor de omstandigheden en voldoende water.
  • Als je voor de ‘backdoor’ route gaat, laat dan wel eerst je toegangsticket afstempelen bij het bezoekerscentrum.
  • Wees bewust van dierenleed. Op internet zien de ritjes op kamelen en ezels er leuk uit, maar in werkelijkheid zagen we uitgeputte dieren met diepe wonden.
Bekijk openingstijden
  • Maandag06:00 - 18:00
  • Dinsdag06:00 - 18:00
  • Woensdag06:00 - 18:00
  • Donderdag06:00 - 18:00
  • Vrijdag06:00 - 18:00
  • Zaterdag06:00 - 18:00
  • Zondag06:00 - 18:00