In Friendship Park herenigen Mexicaanse families en vrienden zich, zonder de grens tussen de Verenigde Staten (VS) en Mexico over te gaan. Dit park is dan ook een belangrijke plek voor duizenden Mexicanen die legaal maar zonder status in de VS verblijven.

Al eeuwen komen mensen bijeen op deze locatie

Sinds 1849 – na de oorlog tussen de VS en Mexico – komen mensen uit de VS en Mexico bijeen op deze locatie. In het midden van Friendship Park staat een stenen monument, de oorspronkelijke grenspaal. Deze werd na de oorlog geplaatst om de nieuwe grens af te bakenen en staat precies op de internationale grens. Op 18 augustus 1971 benoemde First Lady Pat Nixon het omliggende gebied in de VS tot California’s Border Field State Park. Op deze dag kondigde ze ook Friendship Park aan en zei ze “Ik hoop dat er hier niet te lang een hek zal staan”.

Grenshek tussen San Diego en Tijuana
Grenshek tussen San Diego en Tijuana

Elkaar ontmoeten door een grenshek

In 1994 werd het eenvoudige hek met prikkeldraad – dat onderdeel was van Operation Gatekeeper – vervangen door een veel groter exemplaar, namelijk een hek van 14 mijl (meer dan 22 km) lang. Dit hek werd ook in Friendship Park geplaatst. Na de terroristische aanslag op 11 september 2001 bleef het park redelijk intact. Mensen konden elkaar nog steeds ontmoeten en bijvoorbeeld cadeaus uitwisselen. Dit hield op te bestaan in 2009 door een besluit van Homeland Security. Het park werd in zijn geheel gesloten en er werd een tweede muur gebouwd. Hierdoor ontstond er een niemandsland tussen de 2 hekken. In 2012 ging het park na massaal protest toch weer open, maar met een fijnmazig stalen hekwerk en strikte controle van Border Security.

Grenshek loopt door in de zee, aan de Mexicaanse kant staan parasols op het strand
Grenshek loopt door in de zee, aan de Mexicaanse kant staan parasols op het strand

Reismeester aan het woord

Reismeester bezocht Friendship Park eind 2019 samen met een paar vriendinnen uit de VS. Onze vriendinnen hebben Mexicaanse roots en lieten ons deze plek graag zien.

Toen we in de buurt van het park kwamen zagen we dat de autoroute onder water stond. We besloten te voet verder te gaan en maakten een gezellige wandeltocht door de duinen. Eenmaal op het strand aangekomen zagen we in de verte de gigantische grensmuur die zelfs in de zee doorloopt. Toen we dichterbij kwamen zagen we dat er strenge beveiliging is bij Friendship Park. Er stonden niet alleen beveiligers, maar er stond ook een auto klaar voor als iemand via de zee de VS in probeert te komen en zo nu en dan hoorden we ook helikopters boven ons cirkelen.

Op het moment dat we naar binnen wilden bij Friendship Park was er een kerkdienst gaande waardoor het maximaal aantal bezoekers bereikt was. De kerkdienst was een paar minuten voor sluitingstijd afgelopen waardoor we nog een paar minuten door het grenshek konden kijken. Toen we naar het hek liepen kwamen er gelijk mensen naar ons toe, waarschijnlijk waren ze op zoek naar een bekende. Verder was opvallend dat er aan de Mexicaanse kant een hele andere sfeer hing dan aan de Amerikaanse kant, aan de Mexicaanse kant hing er een feestelijke sfeer.

Grensbewaking bij Friendship Park
Grensbewaking bij Friendship Park

Hou hier rekening mee

  • Als het maximum aantal bezoekers is bereikt kun je niet naar binnen.
  • Het lijkt erop dat het Friendship Park tijdelijk is gesloten, controleer dit op de website Friends of Friendship Park.
  • Tijdens de wandeltocht kun je een ratelslang tegenkomen, wij kwamen een baby ratelslang tegen 😉
Bekijk openingstijden
  • Zaterdag10:00 - 14:00
  • Zondag10:00 - 14:00