Heb je altijd al eens bekende kunstwerken van Vincent van Gogh zoals Caféterras bij nacht en De aardappeleters willen bekijken? Breng dan een bezoekje aan het Kröller-Müller Museum, gelegen in het Nationale Park De Hoge Veluwe. Je zult worden meegenomen door de verschillende periodes van Van Gogh en kunt er onder meer ook de kunstwerken van Piet Mondriaan en Pablo Picasso bewonderen.

Verzameling van Anton en Helene Kröller-Müller

De collectie in het Kröller-Müller Museum is met name te danken aan Helene Müller (1869-1939). Ze komt uit een vermogende familie uit Duitsland en kreeg rond haar 35ste interesse in kunst. Op dat moment had haar man Anton Kröller het bedrijf van haar vader al overgenomen, waardoor ze kon investeren in kunst. Samen met kunstpedagoog H.P. Bremmer besloot Helene om te beginnen met een kunstcollectie, haar eerste aankoop is het schilderij hij komt van ver van Paul Gabriël.

Vincent van Gogh staat centraal in het Kröller-Müller museum. 
Naast bijna 90 schilderijen kun je ook ruim 180 tekeningen van zijn hand bekijken.
Vincent van Gogh staat centraal in het Kröller-Müller museum. Naast bijna 90 schilderijen kun je ook ruim 180 tekeningen van zijn hand bekijken

Eerste stukken Van Gogh vormen de basis van een verzameldrift

Doordat de zaken goed gaan in de onderneming van haar man, heeft ze vrijwel onbeperkt budget om de collectie op te bouwen. Helene besloot om zich te concentreren op moderne kunst en kocht in 1908 schilderijen van een toen nog vrij onbekende kunstenaar, Vincent van Gogh. De stukken Bosrand en Vier uitgebloeide bloemen vormen de basis voor een verzameldrift die in de jaren erna alleen maar groter werd. In 1912 weet Helene zelfs 19 schilderijen van Van Gogh te kopen. Helene heeft niet alleen aandacht voor de kunstwerken van Van Gogh, maar ook voor die van Piet Mondriaan, Jean-Baptiste Corot, Jan Toorop en Honoré Daumier.

De collectie in handen van de Nederlandse Staat

Nadat de collectie van Helene is getoond in Den Haag, ontwerpt de invloedrijke architect H.P. Berlage een groots museum in de Veluwse natuur voor Helene. In 1921 begint een andere architect aan de bouw van dit ‘Groote museum’. Door zakelijk moeilijke tijden voor de familie Müller stopt de bouw en komt de aankoop van nieuwe kunst stil te liggen. In 1928 is het dieptepunt, de kunstcollectie wordt ter bescherming tegen schuldeisers ondergebracht onder een nieuw opgerichte stichting. Helene kan het museum niet meer laten bouwen. Daarom wordt de politiek erbij betrokken. Centraal hierin staat de schenking van de collectie aan de Nederlandse Staat. De politiek zorgt ervoor dat in 1937 de bouw start van een kleiner museum op de Veluwe, het Kröller-Müller Museum. De opening is slechts een jaar later.

Het paviljoen van architect Gerrit Rietveld in het Kröller-Müller Museum.
Het paviljoen van architect Gerrit Rietveld

Reismeester aan het woord

Op een zonnige Paasdag reden we naar het Nationale Park De Hoge Veluwe, rond 11.00 uur kwamen we aan bij het Kröller-Müller Museum. Nadat we onze spullen (gratis) in een kluisje hadden gestopt begonnen we met rondkijken. Handig is dat bij de kunstwerken niet alleen een Engelse tekst maar ook een Nederlandse tekst staat. We hebben enorm genoten van het museum en zagen allerlei kunstwerken in verschillende stijlen voorbij komen. Bijvoorbeeld impressionisme, expressionisme, pointillisme en kubisme. Ook hebben we nog buiten een klein rondje door de beeldentuin gemaakt. Hier vind je beelden van onder andere Auguste Rodin, André Volten en Barbara Hepworth. Sommige kunstwerken vind je in het paviljoen ontworpen door Gerrit Rietveld. Verder is Jardin D’Émail van Jean Dubuffet zeker een hoogtepunt, via een trap is dit kunstwerk toegankelijk. Onze favorieten van deze dag waren de schilderijen van Vincent van Gogh, met name de kunstwerken van rond 1880 vonden wij erg mooi.

Reismeester bezocht het Kröller-Müller Museum in april 2022

Jardin D'Émail van Jean Dubuffet in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum.
Het kunstwerk Jardin D’Émail van Jean Dubuffet is te betreden via een smalle trap

Tips

 • Bezoek het Kröller-Müller Museum in de ochtend, vanaf 12.00 uur wordt het een stuk drukker.
 • Koop van tevoren je toegangsticket via de website van het Nationale Park De Hoge Veluwe, zodat je bij de ingang niet lang in de rij hoeft te staan.
 • Koop een plattegrond als je ook het Nationale Park wil verkennen. Zonder een plattegrond is het niet gemakkelijk om de uitkijkpunten te vinden.
 • Bedenk of je met de fiets of met de auto het park op wil. Houd er rekening mee dat het park groot is en dat iedereen een gratis witte fiets kan pakken, dus ook de witte fiets die jij even hebt neergezet. Wij waren met de auto en kwamen op de terugweg naar de ingang een paar ‘lifters’ tegen.
Bekijk openingstijden
 • Maandag12:00 - 17:00
 • Dinsdag10:00 - 17:00
 • Woensdag10:00 - 17:00
 • Donderdag10:00 - 17:00
 • Vrijdag10:00 - 17:00
 • Zaterdag10:00 - 17:00
 • Zondag10:00 - 17:00