Aan de Dorpsstraat in Oud Gastel staat het huis van de familie Mastboom-Brosens. De tijd staat hier stil sinds het moment dat Henri Mastboom overleed in 1999. Henri bepaalde dat alles in het huis voor de eeuwigheid hetzelfde moest blijven. Geen pen, geen stoel mag nog worden opgepakt of worden verzet. Het conserveringstraject van het Mastboomhuis startte in 2005 en is 2 jaar later afgerond. Dit is de enige plek in Nederland waar conservering is toegepast.

Wie is Henri Mastboom?

Henri Mastboom komt uit een burgemeestersfamilie (3 generaties) en heeft als levensdoel om zijn vader op te volgen in de functie als burgemeester van het dorp Oud Gastel. Hij studeert rechten en richt zich op het verwerven van bestuurlijke ervaring. Maar de tijden veranderen en als zijn vader terugtreedt, blijkt de opvolging door zijn zoon niet meer vanzelfsprekend. Henri wordt niet gekozen als burgemeester, wat erg moeilijk voor hem is. Henri besluit zich te concentreren op het beheer van zijn familiebezittingen.

Op 13 november 1999 om half 10 overleed Henri Mastboom. Sindsdien staat de tijd stil in het Mastboomhuis. Hij liet het huis na aan de Mastboom-Brosens Stichting, als ode aan zijn voorname bloedlijn.

In het huis van de familie Mastboom staat de tijd stil sinds 13 november 1999, half 10
De tijd staat stil sinds 13 november 1999

Conserveringstraject

Als je nu door het Mastboomhuis loopt zie je datzelfde, loszittende, door vocht aangetaste, behang nog steeds zitten. Er is helemaal niets veranderd. Dit komt doordat het huis is geconserveerd. Dit betekent dat alleen daar waar het behoud op lange termijn in gevaar komt is aangepakt, om vervuiling en verval tot een acceptabel niveau terug te brengen. Alleen daar waar het echt nodig was, bijvoorbeeld door zwamaantasting en constructieve veiligheid, is onder handen genomen, maar op een zodanige manier dat het beeld zo weinig mogelijk geweld aangedaan wordt.

Door het huis te conserveren is bijvoorbeeld het behang met al zijn imperfecties precies zoals in 1999. Zo is heel het huis geconserveerd. Alle onderdelen, klein en groot, zijn zorgvuldig tegen het licht gehouden, geconserveerd en zo nodig onzichtbaar voor het oog hersteld. Als er een scheur in een muur zat, dan is diezelfde scheur ook nu nog te zien. Dit geldt zelfs voor de gebruiksvervuiling; deze is niet verwijderd. Zo was het immers toen Henri Mastboom overleed en alleen zó kon de sfeer van zijn huis behouden worden.

Het conserveringstraject startte in september 2005 onder leiding van architect Arjan Oosterhof uit Den Haag.

Kamer in het Mastboomhuis, met onder andere gescheurd behang
Kamer in het Mastboomhuis

Reismeester aan het woord

Op uitnodiging van de stichting namen we een kijkje nemen in het huis van de familie Mastboom. Ons bezoek begon met een film over het leven van Henri Mastboom (30 minuten), zo leer je Henri een beetje kennen, wat ons betreft een fijne start. Daarna nam een super enthousiaste vrijwilliger ons in iets meer dan 2 uur mee door het hele huis. Heb je minder tijd? Geef dat dan gerust aan. Wat ons betreft is dit huis vooral de moeite waard als je geïnteresseerd bent in het conserveringsproces, oude huizen of de voorgeschiedenis van Oud Gastel.

Reismeester bezocht het Mastboomhuis in juli 2022.



Bekijk openingstijden
  • Zondag13:00 - 17:00