In het hart van de champagnestreek, net buiten Épernay vind je Centre Vinicole, oftewel Nicolas Feuillatte. Misschien ken je het champagnemerk wel, want het is de meest verkochte champagne in Frankrijk. Hoe dan ook, een bezoek aan dit bijzondere huis is echt de moeite waard. Deze wijnproducent is namelijk opvallend transparant en ook erg gastvrij.

Wijnboeren bundelen hun krachten

De naam champagnehuis is voor Nicolas Feuillatte eigenlijk niet meer van toepassing, want het bestaat sinds 1986 uit een consortium van wijnboeren waardoor het meer een wijnproducent is geworden. Hoe zit dat nu precies? In 1972 werd Centro Vinicole opgericht, zodat de wijnbouwers hun krachten kunnen bundelen en de afzet van hun druiven gegarandeerd is. In 1976 produceert zakenman Nicolas Feuillatte zijn eerste champagne en brengt hij deze onder zijn eigen naam uit. In 1986 besluiten Centro Vinicole en Nicolas Feuillatte te gaan samenwerken, op dat moment wordt het belangrijkste champagnemerk van de wijnmakers geboren.

Op dit moment is Nicolas Feuillatte één van de meest verkochte champagnemerken ter wereld. Bij het merk zijn 5.000 wijnboeren en 82 coöperaties aangesloten. In totaal hebben ze 2.100 hectare aan grond in de champagnestreek en samen zorgen ze voor de beste champagnes. Daar zijn ze trots op. Als je creatief naar het logo van dit champagnemerk kijkt dan zie je wijnboeren met elkaar in verbinding staan.

Nicolas Feuillatte experimenteert met rijping op grote eiken vaten
Nicolas Feuillatte experimenteert met rijping op grote eiken vaten

Bekijk het gehele productieproces van Nicolas Feuillatte

Eerder in dit artikel benoemden we het al, Nicolas Feuillatte is opvallend transparant. Terwijl de meeste champagnehuizen het liefst zo veel mogelijk verbergen, krijg je hier wel het gehele productieproces te zien. Je tour begint op de plek waar de druiven worden binnengebracht voor de persing en vanaf daar volg je hetzelfde traject als dat de druiven afleggen. Erg interessant!

Tijd voor champagne!

Na de meeste tours krijg je de mogelijkheid om wat te proeven van de heerlijke champagnes. Wil je geen tour doen? Dan kun je ook gewoon naar binnenlopen bij dit wijnhuis. Hier kun je uiteraard champagne kopen maar ook andere leuke en handige accessoires. Weet je nog niet welke champagne je lekker vindt? Geef dat dan aan en dan kun je waarschijnlijk wat proeven!

Tasting bij Nicolas Feuillatte
Door het gehele assortiment te proeven ervaar je de kleinste verschillen.

Reismeester aan het woord

Via importeur en wijnwinkel The Wine List volgden we in 2017 voor het eerst een rondleiding bij Nicolas Feuillatte. We kregen uitgebreid uitleg over de wijngebieden en het proces en begaven ons daarna naar de tastingroom. Hier maakten we kennis met het volledige assortiment aan champagnes. Sindsdien zijn we meerdere keren naar de champagnestreek geweest en tijdens zo’n reis brengen we altijd een bezoekje aan dit huis. Onze favorieten champagnes zijn zonder twijfel Palmes d’Or en de Grand Cuvée.

Reismeester bezocht Nicolas Feuillatte meerdere keren, de laatste keer was in de zomer van 2021.

Tips

Bekijk openingstijden
  • Zaterdag09:30 - 17:30
  • Zondag09:30 - 17:30
  • Maandag09:30 - 17:30
  • Dinsdag09:30 - 17:30
  • Woensdag09:30 - 17:30
  • Donderdag09:30 - 17:30
  • Vrijdag09:30 - 17:30